Slavnosti v zámku a podzámčí: Posvícení
Posvícení je označení pro slavnost, která každoročně připomíná posvěcení kostela. Po mši se lidé scházeli v rodinném kruhu, kde se podával oběd nebo větší pohoštění. Tradičním posvícenským pokrmem v českých zemích byly a jsou koláče, obvykle plněné povidly, tvarohem či mákem, zdobené posypkou. Další jídla už byla závislá na rodinných zvyklostech a možnostech, vždy se ale servírovalo maso ve slavnostnější úpravě. Bohatší oběd si dopřával i klérus a urozená společnost, pokud byla zrovna na rodinném sídle v místech, kde se posvícení konalo. U příležitosti Svatováclavského posvícení jsme se rozhodli skloubit prostředí šlechtického sídla s prvky lidové tradice a uspořádat pro zvídavé návštěvníky přednášku na kulturně-kulinární téma s ochutnávkou, inspirovanou autentickým zámeckým receptářem z Opavska z první poloviny 19. století. Chybět nebudou koláče, ani masité speciality.